Puppet Saturday

Et nordisk samarbeid med UNIMA Ukraina

av Erlend Rødal Vikhagen og representanter fra UNIMA NORDIC

Den niende desember 2023 gjennomførte UNIMA NORDIC, i samarbeid med UNIMA Ukraina, den første digitale forelesningen i serien som har fått navnet Puppet Saturday.

Målet med den digitale forelesnings-/verkstedserien er å styrke kulturutvekslingen innen figurteater i Norden og Ukraina, sikre at ukrainske figurspillere kan fortsette sin kunstneriske virksomhet i krigstid, få faglig påfyll, samt at vi alle får muligheten til å dele kompetanse innen nordisk, ukrainsk og internasjonalt figurteater.

Puppet Saturday 1 – Vertep, ble viet den tradisjonelle, ukrainske, figurteaterformen Vertep.

Vertep har vært kjent i Ukraina siden 1600-tallet og er en del av den nasjonale kulturarven i ukrainsk teater. Teaterformen er nært knyttet til julen, og nettopp på grunn av sin tilhørighet til en religiøs tradisjon ble Vertep forbudt av de sovjetiske pro-ateistiske myndighetene i de 70 årene det totalitære regimet regjerte. Generasjoner av ukrainere og dukkespillere vokste opp uten å kjenne til tradisjonen.

Ukraina opplever i dag at Vertep-teateret har fått nytt liv og at flere ukrainske kunstnere vender tilbake til tradisjonen. Ved hjelp av moderne teknikker, utvidet teknisk utstyr og det moderne teatrets fasiliteter brukes formen i dag til å skape samfunnsrelevant innhold.

Foredraget ble holdt av Dr. Daria Ivanova-Hololobova, Tetiana Silchenko, Nataliia Oreshnikova, Nina Malyshka og Olha Dorofieieva

I Puppet Saturday 2 – World Puppet Heritage, fortalte Raphaèle Fleury, fransk figurteaterhistoriker og medlem av UNIMA Internationals Museums and Documentation Centers Commission, om forskjellige figurteatertradisjoner fra forskjellige deler av verden og om hva disse har gitt til moderne figurteater.

Alle Puppet Saturday-forelesningene oversettes simultant eller fortløpende da det ikke er alle ukrainske kollegaer som har like god kjennskap til engelsk. Det har vært en lærerik prosess for tolkene å sette seg inn i figurteaterterminologien, men her har UNIMA NORDIC fått noen veldig gode, nye kollegaer i Ukraina som virkelig har lagt sitt hjerte i prosjektet og som alltid ser frem til neste møtepunkt.

Det er en lærerik prosess også for oss som organiserer dette prosjektet og først i vår tredje Puppet Saturday, begynte prosjektet å få en visuell profil for å tiltrekke seg enda flere deltagere.

Puppet Satuday 3 – Inclusvie Puppetry ble holdt av Dr. Kateryna Lukianenko som presenterte det ukrainske teaterprosjektet The Sixth Sense. Et forskningsprosjekt for teater rettet mot et publikum med synshemninger. Her utforskes et sensorisk teaterformat for å utvikle inkluderende forestillinger der alt kan oppleves likt for alle. Tilskuerne inviteres til å bruke alle fem sanser (et 5D-teater, som barn i Ukraina kalte det) for å oppdage en «sans» som kan gjøre folk likeverdige som tilskuere. Smak, lukt, berøring, lyd og visuelle opplevelser innlemmet i fortelleropplevelsen: Prosjektet undersøker også skuespill fra et annet perspektiv, der skuespilleren ikke lenger er noen som skal observeres, men må finne andre erfaringsbaserte verktøy for å kommunisere og komme i kontakt med publikum.

Puppet Saturday 4 – Puppetry performances in intimate spaces ble presentert av Perrine Ferrafiat and Mila Nirhamo fra det fransk-finske kompaniet TeatteriQO. De har, i lang tid, skapt forestillinger som kan spilles over alt, på en båt, med sykkel eller i en omreisende campingvogn - forestillingene er tilgjengelige for alle, men samtidig kunstnerisk ambisiøse. I kunstnerskapet deres er valget av intime rom er et resultat av flere faktorer, ønskede og uønskede: en estetisk interesse for å jobbe med detaljer, ønsket om å bygge et nært forhold mellom forestillingen og publikum. Arbeidet deres er også et svar på mangelen av scenerom og tekniske ressurser for frilansdukkespillere.

Forelesningen ble en studie i mulighetene som ligger til rette for oss hvis vi ønsker å se på muligheten for å spille utenfor det etablerte teaterrommet

Samarbeidet på tvers av land har vist seg å være en inspirasjonskilde for flere UNIMA-land og organisasjonens internasjonale nettverk begynte etter hvert å vise stor interesse for å dele arrangementene. Dette førte igjen til en stor økning i antall registrerte deltagere og selv om ikke alle har kunnet delta under selve forelesningen/verkstedet, så får alle som registrerer seg tilsendt link med opptak som er tilgjengelig i to uker etter publisering. Hver Puppet Satuday har hatt mellom 150 og 250 påmeldte deltagere. Disse kommer ikke bare fra de nordiske landene og Ukraina, men fra hele verden.

Puppet Saturday 6 - Players of the night: on contemporary shadow theatre med Fabrizio Montecchi tok for seg skyggeteater som eldre og mer moderne kunstform. Skyggeteateret har gjennomgått store endringer de siste femti årene og i forelesningen fikk tilhørerne høre om Fabrizios reise for å oppdage nye innganger til formen. Fra skygge til skyggeteater, fra tradisjon til innovasjon, fra fysiske til metafysiske aspekter, en immateriell, men konkret kunstform med enorme uttrykks- og kommunikasjonsmuligheter. Et primitivt og nedarvet språk, men samtidig helt moderne og absolutt i stand til å snakke til mennesker i dag og i morgen. For hvem vet hvordan fremtidens skyggeteater kan se ut? 

Den siste Puppet Saturday (så langt, prosjektet er bare kommet halvveis i programmet sitt) ble gjennomført som en panelsamtale. Samtalen fikk tittelen Uses of puppetry in situations of trauma. Foredragsholderne, Coby Omvlee (Norge), Antje Wegener (Tyskland) og Karim Dakhroub PhD (Libanon), var erfarne og dyktige terapeuter, sosialarbeidere, dukkespillere og kunstnere med mange års erfaring innen sine respektive fagfelt.

Foredragsholderne presenterte arbeidet sitt og diskuterte mulige tilnærminger som dukkespillere kan bruke i samtidens sosiale utfordringer, som krig, tap og migrasjon som følge av politiske kriser.

Som nevnt, er samarbeidet bare halvveis gjennom et allerede planlagt løp for å spre kunnskap og kulturutveksling og vi ser frem til å invitere alle figurteaterinteresserte til fremtidige Puppet Saturday-forelesninger. Dette hadde ikke vært mulig uten støtten fra Nordisk Kulturfond.

Logoen til prosjektet er laget av ukrainske, Hlib Tiupin.