Leder, redaktør, høst 2021

0

Elin Lindberg er redaktør for Ånd i hanske

Kjære lesere!

Høsten er her, og nå også muligheten til å se forestillinger igjen! I Ånd i hanske fortsetter vi med å bringe nye tekster om figurteater. Det er bare å ta kontakt om det er stoff du ønsker at vi skal ta opp, eller om du vil bidra!

Lemniskate er navnet på en geometrisk figur som ser ut som et liggende åttetall. Det minner om symbolet på uendelighet. Lemniskate er med i tittelen på en artikkel av Aldona Ulstein som vi presenterer i denne utgaven av Ånd i hanske. Hun skriver om den kubanske kunstneren Adán Rodrigúez Falcón og hans bruk av naturmateriale i figurteater. Både den fysiske kunsten og fortellingene i verkene hans blir del av naturens kretsløp.

Vi presenterer ny, norsk grunnforskning innen figurteater i denne utgaven av magasinet vårt. Inger Dalen skriver om mastergradsprosjektet sitt der hun har gjort en A/R/Tografisk studie av hvordan man kan bruke figurteater til å hjelpe sjenerte barn med å uttrykke sine følelser lettere. Hun har brukt bildeboka Snill (2002), som er skrevet av Gro Dahle og Svein Nyhus, som inspirasjon for arbeidet sitt. Funnene hennes vil nok være interessante både for deg som lager figurteater for barn og for andre figurteaterinteresserte.

Ole Petter Ribe har vært på Teaterfestivalen i Fjaler. Han skriver om Wakka Wakka Produksjoners seneste forestilling for oss. Les hans begeistrede anmeldelse av The Immortal Jelly Fish Girl.

Vi er glade for å kunne presentere stadig flere figurteaterkunstnere i Ånd i hanske. Denne gangen har vi gjort et intervju med menneskene bak kompaniet Pisto: Tiina Suhonen og Sean Morrissey. De designer og skaper figurer, dukker, kostymer og rekvisitter. Tiina har faktisk skapt en verdenskjendis: Fantorangen. Han er med i den nye James Bond-filmen No time to die sammen med Daniel Craig, Léa Seydoux og Rami Malek. I følgje VG var James Bond-produksjonen ute etter noe som reflekterte norsk barnekultur som skulle vises på en tv i bakgrunnen. Og valget falt altså på figurteater!

Figurteatret i Nordland skal ansette ny kunstnerisk leder når nå Preben Faye Schjøll går av med pensjon. På søkerlista som vi publiserer her er det flere gode, erfarne og spennende figurteaternavn. Og vi håper at Preben som har vært en fremragende bidragsyter med tekster til Ånd i hanske, ikke pensjonerer seg fra denne skribentrollen.

Et område der figurteatret blir mer og mer brukt, er i operaen. Dette vil vi undersøke i Ånd i hanske. Torunn Tusj skriver om nettopp denne saken i sin tekst. Enqueten denne gang er også viet figurteater og opera.

Markedet for scenekunst i Sandefjord ble det i år vist mer figurteater enn på lenge. Andrea Jervell var i Sandefjord og snakket med flere av aktørene som viste forestillingene sine der. Hun har skrevet en festivalrapport.

Ånd i hanske skal være et sted der du alltid skal kunne finne aktuell informasjon om figurteater. Vi jobber nå med å etablere en kalender for premierer på figurteaterforestillinger. Her er det bare å melde fra til oss om du har en ny forestilling, eller kjenner til noen som skal ha premiere!

Riktig god lesning!

 

 

 

Dele.

About Author

Kommentarer er stengt.