Elin Lindberg
Redaktør for Ånd i hanske
Kjære leser
Vi er stolte og glade over at vi fortsatt har et norsk fagtidsskrift for figurteater. Det er ikke stort, og det drives med ørsmå midler, men Norges eldste figurteatertidsskrift er nå blitt 38 år og nekter å gi seg. I denne fjerde og siste runden i år med publisering av nytt og aktuelt figurteaterstoff, har vi flere intervjuer med- og presentasjoner av aktuelle figurteaterkunstnere, vi har litteraturanbefalinger og teateranmeldelse. Vi har også festivalrefleksjon og festivalforberedelse, samt dypdykk i temaet teater og bærekraft, blant annet. Les selv og kom gjerne med tips til nytt stoff!
Teater Joker er 30 år. Erlend Rødahl Vikhagen har intervjuet mannen bak det hele: Niels Peter Underland. Han forteller om teatrets eventyrlige historie. En annen figurteaterkunstner som har vært i vinden en stund, men som vi nå gratulerer hjertelig med en ny og utfordrende rolle, er Yngvild Aspeli. Hun skal etterfølge Preben Faye Schjøll som leder av Figurteatret i Nordland. Torunn Tusj har gjort et intervju med henne. Ella Honeyman-Novotny er en interessant og aktuell figurmaker. I Bård Bjørknes’ intervju med henne gir hun oss innsikt i hvordan hun arbeider, og hva hun arbeider med. Dette er et kunstnerskap det er verdt å følge med på.
Vår eminente, driftige og dyktige leder Tone Runsjø henvender seg direkte til den nye kulturministeren vår. Hun reflekterer over hva det er figurteatermiljøet trenger. Det er viktige ord. Vi presenterer også en tekst basert på foredraget Unima-lederen holdt om figurteater og bærekraft på medlemsmøtet under Figur i Fossekleiva i høst.
Brageteatret har hyret inn Wakka Wakka og satt opp Ruffen og den flyvende hollender. Ånd i hanske har anmeldt.
Hva er egentlig det hotteste innen figurteater i Norden akkurat nå? I enqueten denne gang har vi spurt om det – og fått svar fra Finland. Det var umulig å bare finne én kandidat – vi presenterer derfor tre: les og lær! Læring er også sentralt i Maia Lohre Køhns intervju med Simon T. Rann som i tillegg til å være utøver hos selveste Philipe Genty, også er pedagog. Ånd i hanske er opptatt av å formidle både det som skjer i Norge, men også internasjonalt. Mona Wiig tipser i sin tekst om tekstene til den polske figurteatermannen Marek Waszkiel. Og Aldona Ulstein forteller om figurteaterlitteratur og figurteaterpedagogikk fra Storbritannia som har vært viktig for henne. Anne Helgesen informerer i en notis om det nyetablerte nettverket for nordiske teaterfestivaler – spennende.
Bare ordet figurteaterfestival er nok til at det kribler litt ekstra i kroppen av nysgjerrighet og spenning. Franzisca Aarflot har i høst ikke bare vært redaktør for den fine boka som markerer at Figur i Fossekleiva er fem år – Form og frihet, tradisjon og nyskaping, hun presenterer også den levende festivalens historie her på siden vår. Og så gleder vi oss selvfølgelig veldig til Figurfestspillene i Tønsberg i januar. Maia Lohre har intervjuet festivalsjefene.
Tusen hjertelig takk til alle gode bidragsytere – og ikke minst til Ånd i hanskes supre redaksjon: Torunn Tusj, Mona Wiig, Maia Lohre Køhn og Andrea Jervell!
God lesning og riktig god jul!