Av Tone Runsjø
Mange ønsket seg Anette Trettebergstuen som kulturminister, og det gir henne mye å leve opp til. Hun har fått posten på grunn av sin kompetanse på kulturpolitikk. Hun trenger derfor ikke å først orientere seg i teaterfeltet før hun handler eller uttaler seg. Det er spennende å se hva hun kan få gjennomført.
Anette Trettebergstuen overtar et kulturliv som skal finne veien ut av pandemien. I tillegg har vi hatt en viktig streik i kulturfeltet. Den gir et alvorlig signal om kulturarbeideres rettigheter og rammer.
Litt om bakgrunnen til kulturministeren
Vår nye kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (40), har vært talsperson for Arbeiderpartiet i familie- og kulturtikkpolitikk. Hos mange var hun en forhåndsfavoritt for stillingen. Det er hyggelig at kulturministerposten ikke blir gitt til en «hvem som helst»-politiker, eller at stillingen blir en post for uerfarne ministre.
Anette Trettebergstuen har vært innvalgt på Stortinget fra Hedmark siden 2005. Hun har tidligere sittet i Utenriks- og forsvarskomiteen og Arbeids- og sosialkomiteen. I 2015 ble hun flyttet over til Familie- og kulturkomiteen. Hun har sitter i sentralstyret i Arbeiderpartiet siden 2009, og har vært en profilert kulturpolitiker.
Kulturpolitikken til den nye regjeringen
Hurdalsplattformen fra den nye regjeringen gir få svar på hvordan kulturpolitikken skal se ut de neste fire årene, men noen føringer gis. Sp og Ap vil at kulturen skal utgjøre én prosent av statsbudsjettet. De vil sikre institusjonene og styrke det frie feltet. Det blir spennende å se hvordan de skal gjøre dette, og om det omrokeres på fordelingsnøkler, bevilgningssystemer og posteringer. Vi får gi den nye kulturministeren litt tid, om hun blir sittende. Forrige regjering hadde fire forskjellige kulturministre i sin åtte år lange periode.
Selv sier Anette Trettebergstuen til NRK ved innsettelsen: – Dette er min drømmejobb. Jeg er opptatt av at vi skal legge fram et nytt kulturløft, at vi skal fortsette å bygge kulturen over hele landet.
For figurteaterfeltet vil det bli spennende å se om den nye regjeringen klarer å styrke det frie feltet i hele landet. Kanskje de kan styrke institusjonene ved å se hele teaterfeltet under ett og slippe til figurteater mer i fullstendige produksjoner på offentlige scener, i flere sjangre og for et voksent publikum? Her har UNIMA Norge en jobb å gjøre. Figurteatergrupper trenger gode produksjonsenheter, møte gode produksjonsapparat, og ha forutsigbarhet i salg av sine forestillinger.
Om kultur i regjeringens partiprogrammer
Jeg har trukket ut noen av de punktene som kan gjelde for teater og figurteater fra partiprogrammet til Ap og Sp.
Aps partiprogram fremhever kunst og kultur som grunnleggende for å skape gode liv og et godt samfunn. Alle skal ha tilgang til kultur. Det vil Ap gjøre ved blant annet:
Gjennomføre et nytt kulturløft, der kulturens andel av statsbudsjettet igjen gradvis skal økes til 1 prosent. Veksten på statsbudsjettet skal komme hele landet til gode.
Styrke kunstnernes levekår gjennom en videreføring av kunstnerøkonomireform.
Jobbe for likestilling og mangfold innenfor alle områder i kulturlivet.
Innføre regionale kulturfond.
Senterpartiet påpeker at det er behov for en ny giv i kulturpolitikken. Dette bør først og fremst skje gjennom et lokalt kulturløft. Senterpartiet vil blant annet:
Sette av 1 % av statsbudsjettet til kulturformål og prioritere løft for lokalt kulturliv.
Styrke den regionale teatersatsingen.
Regulere kunstnerstipendiene i tråd med pris- og lønnsstigningen.
Styreleder sin kommentar til den nye kulturpolitikk
Begge partiprogrammene samsvarer med satsningene for kunst- og kulturfeltet i Kulturdepartementet og i Norsk Kulturråd. Det blir spennende å se hvilke ringvirkninger et kulturløft får i forhold til forvaltning, fordeling og prioriteringer.
Det skal nevnes at partiprogrammene til Ap og Sp ikke er så langt unna forrige regjering sin kulturmelding fra 2019. Vi får håpe enigheten kan føre til gode vedtak i kulturpolitikken på nasjonal, regionalt og kommunalt plan.
Styreleder ønsker uansett mer mangfoldig og bredere satsning. Støtt kulturlivets egen organisasjoner. Stol på kunstnerne, og gi dem rammer til å overleve i og for å lage god kunst.
Det er spennende å se hva Anette Trettebergstuen vil få gjennomført. Det er bare å vente og se – og lobbe litt. Styreleder i UNIMA Norge er i alle fall optimistisk på hele figurteaterets vegne. UNIMA Norge ønsker Anette Trettebergstuen hjertelig velkommen.