Av Franzisca Aarflot
Da jeg kom til Fossekleiva i 2015 og skulle bygge opp et kultursenter gjennom tverrkunstnerisk programmering, var det umiddelbart klart at figurteater skulle bli en sentral del av dette. Fossekleiva huset allerede kunstnere innen skulptur, keramikk og billedkunst. Som performativt uttrykk kjentes figurteatret som en naturlig forlengelse av alt som allerede fantes her. Figurteaterkunsten forener billedkunst, skulptur, dans, musikk og teater på en enestående måte. Veien til figurteatret går ofte fra andre kunstformer. Peter Schumann var skulptør og danser før han grunnla Bread and Puppet Theater, Duda Paiva er utdannet i klassisk ballet, Judith Hope var tekstilkunstner før hun viet seg til figurteatret. Wassily Kandinsky, Paul Klee og George Sand er eksempler på verdenskjente kunstnere som har uttrykt seg gjennom figurteater.
Figur i Fossekleiva (FiF) ble etablert i 2016 som en årlig, internasjonal figurteaterfestival. Med tillit og støtte fra Svelvik kommune, Norsk Kulturråd og Vestfold fylkeskommune fikk festivalen allerede fra starten mulighet til å invitere bredt både nasjonalt og internasjonalt.
Simone Thiis og Ragni Halle var viktige medspillere i programmeringen fra starten. Generøsitet og samarbeidsvilje fra Figurteatret i Nordland har betydd mye.
FiF er i dag en etablert nisjefestival med støtte fra Norsk Kulturråd, Drammen kommune og Viken fylke. Vi samarbeider nært med UNIMA om et årlig faglig forum under festivalen, og vi har også et godt samarbeid med de to andre figurteaterfestivalene i Norge; Go Figure! Og Figurfestspillene. I tillegg til at festivalen har fått egen produsent; Iain Halket – som selv har bakgrunn fra figurteater, har vi også knyttet til oss Luis Vieira, kunstnerisk leder for Fimfa, som rådgiver.
Som de fleste festivaler er FiF avhengig av frivillig innsats. Vi har hvert år en håndfull dedikerte, dyktige og entusiastiske medarbeidere som sørger for alt fra teknisk assistanse og inspisentarbeid til transport av utøvere og scenografi. Frivilliggjengen til FiF er internasjonal og svært kompetent. Uten dem, ingen festival.
Fossekleiva kultursenter tar imot gjestekunstnere gjennom hele året, heriblant figurteaterkunstnere. Vi bygger opp et eget utviklingstilbud (R&D) for figurteater. Et eget studio og et dedikert verksted blir en viktig del av dette. Vi arbeider for et felles residensprosjekt og utvekslingsordning med kanadiske Les sages fous og «La Fabrique de théâtre insolite» (Fabrikken for uvanlig teater), som holder til i Trois Rivieres, Quebec.
Etter to år med pandemi planlegger vi nå for en festival uten vesentlige restriksjoner.
I 2020 måtte vi endre planene på noen ukers varsel. Vi la om fra gjestespill til digital festival, men beholdt de samme kompaniene. Istedenfor å vise sine forestillinger live i Fossekleiva, laget kompaniene digitale bidrag til Filmrom. A Tarumba (Portugal), Jordi Bertran (Spania), Damùsza (Tsjekkia) og Mark Mander (UK) sendte videoer som ble produsert spesielt for FiF. Cie La Pendue (Frankrike) holdt huskonsert for FiF fra en leilighet i Paris – direkte overført til Fossekleiva. Vision Mechanics (UK) holdt presentasjon og samtale med publikum på zoom.
Vi ønsket å presentere de som skulle vært med, men vi ville ikke vise digitale versjoner av selve forestillingene. En digital opplevelse er så fjernt fra en live opplevelse, og vi ønsket i utgangspunktet å invitere de samme forestillingene i 2021.
Da pandemien fortsatte gjennom vinteren og våren, valgte vi å gjøre om planene igjen. Denne gangen ville vi ikke ende opp med avlysninger – vi ønsket å planlegge FiF 2021 slik at gjennomføringen kunne garanteres. Vi ville bruke anledningen til å nå ut til flere i vårt nærområde, og møte publikum utenfor teatret. Resultatet ble FiF 2021 extended – en utvidelse av festivalen. Vi programmerte events fra april til november, og på flere arenaer og plattformer enn vi normalt har gjort.
Vi inviterte norske og internasjonale figurteaterkunstnere til å lage korte videoer om hvordan de hadde det under pandemien. “Being a puppet in a pandemic” er blitt en 42 minutter lang samling statusrapporter fra dukker og figurer, og er bl.a. vist på Haugar kunstmuseum og Kulturytring i Drammen. Videoene er tilgjengelige på figurifossekleiva.no.
I mai gjestet vi alle barnehagene i Svelvik med forestillingen Boss tar showet av/med Kattas figurteater, og vi bygget Forundringkiosken / Kiosk of wonder. Kiosken er en multimedie modul på hjul som viser filmer, figurer, spesialbygde scener og installasjoner. Kiosken ble vist gjennom hele sommeren, og skal til Haugar kunstmuseum jan-feb 2022.
I juni gjennomførte vi paradefigurverksted for profesjonelle utøvere, og viste Norgespremieren på SONATINA’S 4 FEET av/med Duda Paiva og Fractal Collective – i filmversjon i eget kinotelt.
I juli besøkte vi sykehjem og Drammen by i flere omganger med Keeper’s nests av Judith Hope, og gjennomførte tre figurteaterverksteder for barn.
Vi hadde en Open Call for miniatyrfigurer, og gjennomførte en Miniatyrvandring i områdene rundt Fossekleiva. Publikum fikk utdelt et kart og noen tekster, og lette seg fram til 10 ulike installasjoner.
I august var Joy Haynes Artist in Residence og arbeidet med figurer og kostymer til sin neste forestilling; Rapunzel, som skal gjeste FiF 2022.
I september utviklet vi en pilot for et nytt konsept; FiF Catering. Ideen er å bringe figurteater og mat hjem til folk. Etter fire visninger – tre hjemme hos noen og en i Café Jebsen – tar vi idéen videre til full produksjon med premiere på FiF 2022. Medvirkende og medskapende er Mari Lassen Kamsvaag (kostymer og figurer), Ragni Halle og Gregers Hansen (utøvere) og Heta Kerokoski (regi).
I oktober viste vi SOLA med The Krumple, Scratch cabaret med bl.a. Mark Mander som Clementine, SONATINA’S 4 FEET av/med Duda Paiva og Fractal collective, Mørkemodig med Katma, fotografier av publikum (forprosjekt til «Se på publikum!» – et samarbeid mellom FiF, Kattas, UNIMA, Figurfestspillene, Go Figure! og Prøis fotomuseum) og var vert for medlemsmøtet til UNIMA med tittel «Bærekraft i praktisk teater».
Vi arrangerte en tre dagers workshop i Soundscape med Iklooshar Malara.
Vi samarbeidet med Haugar kunstmuseum om tre figurteaterveksteder i høstferien, samt figurparade i forbindelse med utstillingsåpning.
Hele 3.trinn i Drammen kommune hadde figurteater som tema, og halvparten fikk oppleve Mørkemodig i Fossekleiva. Den andre halvparten fikk skyggeteaterverksted på skolene.
Og sist, men ikke minst – vi ga ut boka Form og frihet, tradisjon og nyskaping – om figurteater.
Årets festival har gitt oss mange nye erfaringer som vi skal bygge videre på.
Hva har FiF lykkes med?
Det er ikke bare enkelt å svare på etter to år med «annerledesfestival». Vi har lykkes med å omstille oss til pandemiens begrensninger uten å måtte avlyse, og dette har skapt nye rom og muligheter.
I et litt større perspektiv har vi lykkes med å etablere en internasjonal figurteaterfestival som preges positivt av å være kompakt og intim. Utøvere og publikum kommer tett på hverandre. Utøvere møter utøvere og tilbringer tid sammen på ett sted. Det er lett å invitere kompanier til FiF, de som har vært her vil gjerne komme tilbake, antall henvendelser til festivalen har aldri vært flere.
Vi har etablert et internasjonalt nettverk rundt festivalen, og har spesielt nær kontakt med enkelte kunstnere og kompanier som vi ønsker å følge over tid.
Hva har FiF ikke lykkes med?
Ambisjonen om å skape bred entusiasme for figurteater i lokalområdene har vi ikke kommet i mål med. Det er krevende å kommunisere om figurteater på en måte som når bredt ut. Det som fungerer best, er handling. Det å være ute blant folk. Oppsøke steder der folk møtes. Ettersom festivalen er i oktober er det ikke alltid enkelt å nå folk utendørs, været er ofte uberegnelig, større utendørs arrangementer er risikabelt. Språk er tidvis også en hindring for mange – selv om de fleste forstår engelsk er ikke det det samme som at de synes det er fristende å se en forestilling på engelsk.
Hva gjør vi videre?
Strategien vår er å utvide figurteaterets rolle i Fossekleiva gjennom hele året.
Vi vil dra nytte av sommersesongens muligheter og høye besøkstall, og la publikum møte figurteater i en rekke spennende sammenhenger.
Gjesteleilighet, verksted og studio er tilgjengelig hele året for figurteaterkunstnere fra inn- og utland som ønsker å utvikle prosjekter.
Samarbeidet med andre aktører innen kunstfeltet, som for eksempel Haugar kunstmuseum, så vel som samarbeidet med de andre festivalene, vil bidra til større synlighet for figurteatret og for FiF, og ikke minst til at vi når flere publikummere.
Videreutvikling av tilbudet til barn gjennom DKS og etableringen av et fast figurteatertilbud til barnehagene i området er også viktig.
Er det bærekraftig å fortsette med en internasjonal figurteaterfestival?
Vi er vant til at kunsten er internasjonal, til å turnere og flytte oss fra land til land – som utøvere og som programmerere. Vi bruker fly for å komme fram, for vi skal straks videre, og det er som regel billigste alternativ. Det miljømessige fotavtrykket til en liten festival som FiF er ikke antall ølglass i plast eller papp, eller energiforbruket til gjennomføringen. Det største avtrykket er flyreisene.
For å redusere dette vil vi i årene som kommer koble gjestende kompanier videre til flere spillemuligheter og oppdrag innenfor samme periode, tilrettelegge for togreise når det er mulig og samtidig invitere til lengre opphold for gjestene. Vi vil kombinere festivalbesøk med residens slik at en litt langsommere reise med tog blir et enkelt valg. Det må også være en økonomi i det til kompaniene, gjennom andre oppdrag, utviklingstilskudd og lignende.
Hva er planlagt for 2022?
Vi samarbeider med Figurfestspillene om utstilling og aktivitet på Haugar kunstmuseum i slutten av januar. Vi har en rekke internasjonale figurteaterkunstnere og kompanier i residens gjennom hele året. Det blir forestillinger for både skolebarn og barnehager gjennom flere uker.
Til slutt kan vi røpe noen navn som kommer i oktober: Opposable Thumb, A Tarumba, Cie La Pendue, Jordi Bertran, Joy Haynes – og så blir det to norske urpremierer; FiF Catering og UmUlig.