av Bård Bjørknes
Faktaboks:
Bård Bjørknes (1989) er utdannet regissør med mastergrad fra teaterhøgskolen i Tsjekkia, DAMU. Han har mange figurteaterproduksjoner bak seg, både i det frie feltet med eget kompani og på institusjonsteatrene. Bård var med å starte kompaniet Frontfigur (2016) som har produsert flere figurteaterforestillinger for DKS og spilt på nasjonale og internasjonale festivaler.
I 2019 får jeg en idé om en ny inngang til mitt arbeid med figurteater. Det eneste jeg vet med sikkerhet er at det skal være en hyllest til fantasien og at prosjektet skal rette seg mot et yngre publikum. Jeg lager et formidlingsopplegg med utgangspunkt i fantasi og fantasiskapninger og drar ut i skolene. Gjennom formidlingene møter jeg over 300 elever i 1-3.klasse og hver formidling avsluttes med at elevene tegner sine helt egne fantasiskapninger. Dette resulterer i over 300 unike fantasiskapninger. Disse skal være inngangen til og utgangspunktet for mitt neste teaterprosjekt.
Plakat: Helle Navratil
Med elevenes fantasiskapninger som utgangspunkt, er det enkelt for min egen fantasi å produsere. Jeg havner tidlig i retningen interaktivt figurteater. Illustrasjonene fra skolebarna har kvaliteter og egenskaper som nesten krever interaktivitet. For eksempel en firehodet sau med sukkerspinn som ull. Her må det spises. Her må et helt rom dekkes med sukkerspinn. Her må publikum kunne spise sukkerspinnulla rett fra figuren. Jeg får unik kunnskap om hundrevis av fantasiskapninger og føler meg litt som en zoolog, bare for fantasiskapninger. Der kommer navnet Fantazoo inn i bildet. Der kommer også den eneste menneske-karakteren i forestillingen inn, fantazoologen.
Bilde fra verksted – Dramatikkens Hus (Eva Rosemarijn)
Fantazoologen er redd for at fantasien skal dø ut. Han har en fantazoo hvor han passer på og steller med skapningene. Skapningene produseres i et fegg (et fantasiegg som tiltrekker seg fantasien til mennesker og produserer nye skapninger). Nå har han bestemt seg for å invitere publikum inn i fantazoo. Ikke bare for å gi dem et innblikk i hva fantasien kan skape, men også for å lære dem å ta vare på fantasien. De får møte skapninger i alle former og fasonger. De ligger på gulvet og ser på figurer som svever over dem. De beveger seg fritt i havrommet, hvor det plutselig dukker opp nye skapninger. Det oppstår en konsert, hvor godteriet og popcornet kan plukkes rett fra veggen. Og hvem vet? Kanskje publikum selv bidrar til at det klekker et nytt fegg under besøket?
På grunn av tildelte ressurser til utvikling av scenetekst og verksted på Dramatikkens hus, har Fantazoo fått utvikle seg enda mer. Dette er figurteater som skal kunne luktes og spises. Teater som målgruppen skal få lov til å bevege seg i og ta på. Jeg har fått med meg en fantastisk gjeng og gleder meg til å endelige realisere prosjektet.
I august 2022 blir det premiere på Fantazoo. Forestillingen skal utvikles og spilles i de gamle ølhallene på TOU i Stavanger.
Fremhevet bilde: Bilde fra verksted – Dramatikkens Hus (Nami Kitagawa og Ella Honeyman -Novotny)