Curating is a risky business
LUTKE – International Biennal Festival of Contemporary Puppetry Art
av Torunn Tusj
Ljubljana, dragenes by
Ljubljana er Slovenias hovedstad, og verdt et besøk helt uavhengig av nivå på figurteaterinteresse. Byen, eller kanskje landet, er en smeltedigel av Sentral-Europas sørlige kulturer, noe som gjenspeiles både i livet, kunsten ... og maten. Pasta og ferske grønnsaksretter, brød og bakervarer, sauerkraut, grillede pølser og eplekake regnes alle som tradisjonelle slovenske retter. Gjerne med innslag av deres store varemerke: Gresskarkjerneolje. Slovenerne er også – med rette – veldig stolte av sin enorme vinproduksjon. For nordmenn kan det også være godt å vite at Ljubljana har mengder av dyktige baristaer og like mange gode kaffebarer. Her er det ingen grunn til å gå på Starbucks!
Dragefigurene preger byen. De finnes på et utall av byens produkter, de pryder kumlokk, det arrangeres Dragekarneval i slutten av februar, og byen har en egen bro bevoktet av drager. Den vil du gå over på vei til Ljubljana Dukketeater, som ligger rett nedenfor byens slott, som også bør sees. Også det med en egen dragehistorie. Om du ikke er interessert i drager eller slott, er Ljubljanski grad, altså Ljubljana slott, likevel verdt et besøk. Om ikke annet, så bare for den fantastiske utsikten.
Ljubljana er en vakker by, både sett fra slottet og fra bakkenivå langs elva Ljubljanica. Ønsker du en større naturopplevelse, er det ikke langt fra Ljubljana til de juliske alper. Bare en times kjøretur fra hovedstaden finner du innsjøen Bled, som ligger ved foten av fjellkjeden, et utgangspunkt, eller en endestasjon, anbefalt av mange.
Ljubljana Puppet Theatre
Ljubljana Figurteater holder til i en gammel brannstasjon, som åpnet dørene for et lokalt amatørteater i 1932. Da fikk de et eget auditorium til forestillinger. På 80-tallet en gang ble brannstasjonen nedlagt, og bygget ble omgjort til kulturhus. I dag huser bygget kulturskole, amatørteatergrupper og Ljubljana Figurteater, som har den største delen av bygget.
Teatret har fire scener og til tross for små produksjonsrom, produserer de i snitt 10 nye forestillinger for barn ungdom og voksne i året. Flere av disse lages med tanke på turnévirksomhet, og presenteres også under festivalen.
LUTKE– International Biennal Festival of Contemporary Puppetry Art
Lutke, som betyr dukke på slovensk, er ikke bare en internasjonal figurteaterfestival, det er også en bransjefestival. Hit kommer programmerere fra hele Europa, sammen med representanter for tilskuddsordninger, organisasjoner, teaterhus og scenekunstnere. De uskrevne reglene er de samme som i Charleville-Mézières: Finn noen som har et stort nettverk, lim deg fast og la deg bli tatt av nettverksbølgen. Kjennerne vet hva du skal se og hvor du skal gå. Men pass på. I Ljubljana var mange av forestillingene utsolgt ved festivalstart, og køene for uventede ledige plasser var lange.
LUTKE er en samtidsfestival med bredde. De tre kunstneriske lederne har et vidt syn på hva figurteater kan være, og sier de bare har ett krav for kurateringen: Det skal være kvalitet! ... Og bredde i sjanger, form, uttrykk, målgrupper, nasjonaliteter og størrelse ... Ja, også vil de gjerne at det skal bli suksess. Publikum består av lokale, scenekunstnere fra hele regionen og internasjonale programmerere, og det er høye forventninger fra alle. «Curating is a risky business», sier sjefene tørt over en dobbel espresso mens de nekter å la seg presse til å være politisk korrekte. Her skal ingen kvoteres inn. Forestillingene snakker for seg selv.
Festivalledelsen selv mener dette er en av de viktigste figurteaterfestivalene i Europa. Og fra en figurteaterkunstners perspektiv, har de kanskje rett. Festivalen er mindre, og langt mer oversiktlig, enn den i Charleville-Mézières, og det er mulig for internasjonale programmerere å se alle forestillingene. Sjansen for videre turné etter å ha spilt en god forestilling i Ljubljana, er med andre ord stor.
Det samme er sjansen for å få se en av Europas «festivalsnakkiser». I år var det PINOCCHIO (LIVE)#3 av Alice Laloy, Compagnie s’appelle reviens som var representert i den kategorien, sammen med Plexus Polaires Et Dukkehjem. Begge har gått fra festival til festival siden premierene, og er typiske «må-ha-sett-forestillinger».
LUTKE byr på et variert program, i en by med en varm og sjarmerende atmosfære. Teatret har en god beliggenhet i gamlebyen, vis-à-vis en bar, en restaurant og en av de omtalte kaffebarene. Dette er hjertet av festivalen, og det er her du skal finne din festival-connaisseur. Enten det er for å utvide ditt nettverk eller for å få innsidetipsene om Ljubljana.
Under teatret går de flere tunneller. Disse brukes også som visningsrom hele året. Fra forestillingen 410 kilometers.
Foto: Jaka Varmuž