Av Mona Wiig
Ånd i hanske (ÅiH) har gjennomgått store endringer fra analogt til digitalt fagtidsskrift. Det hjelper lite å sørge over papirutgaven som så mange av medlemmene var glade i, inklusive meg selv. De raske endringene i samtiden gir lite rom for nostalgi. Redaksjonen må gripe nye muligheter og forhåpentligvis vokse på erfaringene.
ÅiH publiserer på norsk, men det hadde vært ønskelig om vi også kunne publisere sammendrag av visse artikler på engelsk. Da ville tidsskriftet forhåpentligvis nå ut til flere lesere. Imidlertid håper vi at våre svenske og danske kollegaer følger det digitale, norske ÅiH.
De nasjonale UNIMA-sentraene så vel som verdensorganisasjonen (Union Internationale de la Marionette) har sine digitale hjemmesider hvor de legger ut informasjon om faglige aktiviteter av høyst forskjellige karakter. UNIMAs digitale nettverk består av et grenseløst faglig innhold og ‘eventyrlige’ figurteater-hendelser. De er bare noen tastetrykk unna. Dette verdensomspennende digitale UNIMA-nettet er tilgjengelig ikke bare for medlemmer, men for alle interesserte. For ÅiH er nettet også en nødvendig kilde til informasjon og inspirasjon. På sikt ønsker redaksjonen å kunne ‘lenke’ seg til både fagtidsskrift og -artikler fra UNIMA, sentralt, regionalt og nasjonalt.
Min anbefaling her og nå handler om anmelderen, hvis blikk er rettet mot forestillingen – både selve verket/produksjonen og formidlingen av den. Blikket utenfra er viktig og nødvendig for de mange som skaper og produserer scenekunst, så vel som for publikum og allmennheten. Scenekunst blir ikke skapt, ei heller formidlet, i et tomrom.
Anmelderen, bloggeren, forfatteren, forskeren, teatersjefen, redaktøren m.m. som jeg her vil anbefale er polske Marek Waszkiel (1954). Han har lang fartstid innen figurteater, både nasjonalt og internasjonalt (UNIMA). På hjemmesiden www.marekwaszkiel.pl skriver han om aktuelle produksjoner, og publiserer artikler om markante personligheter innen figurteater i samtiden. Der kan du lese om hans omfattende produksjon av faglitteratur. Han uttaler seg ofte i media, kort sagt, hjemmesiden er svært innholdsrik og interessant. Her får du impulser og oppdateringer om viktige hendelser innen feltet fra en fagperson med lidenskap for figurteater (ifølge ham selv). Det er Google som sørger for oversettelsen fra polsk til norsk. Det er humper i teksten og kutt i svingene, men allikevel … bruk også egen språklig fantasi så kommer det viktigste av meningen fram. Jeg lover god oppdatering og faglig lesning.
På bloggen har han nylig skrevet om to produksjoner, en ene er Dracula-Forest of Darkness og den andre er Moby Dick, begge produsert av den internasjonale figurteatergruppen Plexus Polaire som ledes av norske Yngvild Aspeli. Under artikler om «Verdens figurførere» har han skrevet om Duda Paiva Company. Paiva skulle være godt kjent også for et norsk publikum (innen dans og figurteater). Paiva er brasiliansk av fødsel og bosatt i Amsterdam. Han har skapt nye sceniske uttrykk gjennom fusjonen av teaterfigurer, figurspill, koreografi og dans.
Bli kjent med nettsiden og bloggen til Marek Waszkiel. Her er mye informasjon om figurteater fra den internasjonale samtidsscenen. I disse tider er det ikke så enkelt oppsøke de internasjonale festivalene hvor det myldrer av folk og vi må stå i kø for å komme inn på forestillingene. For ikke å snakke om hvor tett det kan være i salen. Disse opplevelsene kunne vi more oss over tidligere, men slik er ikke virkeligheten nå. Vi må håpe på at disse mulighetene ikke er for langt unna.
God figurteaterlesning!